December 26, 2024
11 11 11 AM
Horoscop 2 iulie 2024, cu Neti Sandu. De undeva se-adună niște bani și o să vă încercați șansele în afaceri!
Meloterapia
Terapia cu pisici: cum ajută pisicile oamenii bolnavi
Horoscop. Vă intră bani și scoateți lista datoriilor, să tăiați din ele!
Latest Post
Horoscop 2 iulie 2024, cu Neti Sandu. De undeva se-adună niște bani și o să vă încercați șansele în afaceri! Meloterapia Terapia cu pisici: cum ajută pisicile oamenii bolnavi Horoscop. Vă intră bani și scoateți lista datoriilor, să tăiați din ele!

Meloterapia

Meloterapia, sau terapia prin muzica foloseste puterea terapeutica a sunetelor pentru a imbunatati starea  mentala, emotionala si fizica a pacientilor. 

Desi nu se cunosc exact mecanismele prin care actioneaza muzica, cercetarile stiintifice au confirmat rezultate extraordinare in tratarea anumitor boli cu ajutorul muzicii, observandu-se modificarea undelor cerebrale, aparitia unei stari de relaxare, reglarea frecventei cardiac si respiratorii, stimularea eliberarii de endorfine.

Terapia prin muzica a fost folosita inca din antichitate, prin incantatii catre divinitate, pentru a incuraja soldatii plecati in lupta, pentru a vindeca sterilitatea si durerile reumatice; tibetanii foloseau sunetele clopotelor pentru a alunga migrenele si bolile psihice, triburile africane foloseau sunetul tobelor cu scop therapeutic, discipolii lui Pitagora tratau febra si epilepsia cu ajutorul muzicii iar Platon a recunoscut puterea muzicii in tratarea pacientilor.

Sa nu uitam, ca din punct de vedere evolutiv, muzica precede limbajul, astfel incat creierul uman este obisnuit sa proceseze muzica si sa raspunda la aceasta, chiar daca nu este esentiala pentru supravietuire. Muzica are de asemenea capacitatea de a accesa usor sistemul nostru emotional. In plus, are o forma structurata si organizata si un ritm predictibil, iar creierul nostru apreciaza aceste calitati.

Terapia prin muzica poate fi:

– activa, atunci cand terapeutul si pacientul participa in mod activ, creand muzica cu ajutorul instrumentelor sau vocii. Aceasta forma de meloterapie ii permite pacientului sa isi dezvolte creativitatea si expresivitatea prin muzica.

– receptiva, cand terapeutul pune (uneori canta) muzica relaxanta,  iar pacientul asculta si/sau mediteaza intr-un mediu linistit.

Cui se adreseaza

Meloterapia se adreseaza tuturor si poate fi folosita si in timpul sarcinii, incepand cu saptamana a 16-a, cand structura urechii este complet maturizata si se presupune ca fetusul recunoaste vocea mamei si reactioneaza la stimuli muzicali. Terapia prin muzica are rezultate uimitoare si in cazul bebelusilor nascuti prematur, ajutand la normalizarea respiratiei, reducerea stresului si imbunatatirea reflexului de supt. S-a observat ca nou-nascutii prefera vocile feminine, acestea avand rezultate mai bune decat muzica instrumentala. Aceasta terapie ajuta si la intarirea legaturii intre bebelus si parinte; cantecele de leagan au efect relaxant si actiune benefica asupra calitatii somnului, obiceiurilor de hranire si normalizarii batailor inimii. S-au obtinut rezultate foarte bune si in tratarea copiilor cu autism, prin imbunatatirea comportamentul social, coordonarea corpului, cresterea nivelului ce concentrare si atentie si reducerea anxietatii.

Trebuie precizat faptul ca pacientii nu au nevoie de studii muzicale pentru a participa la sesiuni de terapie prin muzica.

Beneficiile meloterapiei

Terapia prin muzica relaxeaza, inlatura starile de nervozitate si neliniste, ajuta la recapatarea optimismului si energiei, reda increderea, ajuta la vindecarea emotionala, incurajand dezvoltarea unei imagini de sine pozitive.

Tensiunea arteriala revine la parametrii normali si ritmul cardiac se regularizeaza, stimuleaza undele cerebrale. Cand muzica este insotita de gandurile sau miscarile pacientului, poate imbunatati discursul si memoria acestuia.

Muzica ajuta la procesul de invatare si aducere aminte, este un instrument foarte bun pentru a invata concepte, idei si de a retine informatii.

Cu ajutorul meloterapiei  este stimulata creativitatea, calitatea somnului se imbunatateste, sunt tratate tulburarile mentale, agresivitatile ascunse.

In cazul accidentului vascular cerebral (AVC), muzica creste eficienta tratamentului medicamentos, aceasta trebuie insa utilizata cat mai repede, dupa iesirea din spital. S-au constatat ameliorari si in cazul pacientilor suferind de epilepsie (conform unor studii, ascultarea Sonatei pentru doua piane in re major de Mozart  reduce activitatea epileptiforma in anumite zone ale creierului) amnezie, Alzheimer  sau diferite forme de dementa.

In psihoterapie muzica este folosita cu succes in ameliorarea anumitor boli cum ar fi depresia sau schizofrenia, muzica ajutandu-i pe pacienti sa depaseasca barierele limbajului in exprimarea emotiilor.

Recomandari muzicale:

Se presupune ca notele muzicale influenteaza anumite parti ale corpului uman, de aceea este recomandat ca in functie de afectiunea pe care dorim sa o tratam, sa apelam la melodii cu o anumita nota predominanta, cu rol vindecator:  

DO recomandat in afectiuni ale colonului, gatului, nasului,  circulatie deficitara, dificultati de urinare, stari de melancolie

RE ajuta la detoxifierea corpului, actioneaza in stari de obezitate, astm, bronsita, pietre la vezica biliara, afectiuni ale organelor sexuale, picioarelor, stari de legargie

MI indicat in constipatie, probleme digestive, afectiuni ale ficatului si gastrointestinale, tuse, dureri de cap, probleme ale pielii, stari de apatie si plictiseala.

FA indicat in raceli, guturai, ulcere, colici, alergii, hipertensiune, traume, socuri, stari de epuizare, iritabilitate.

SOL Guverneaza saliva, parul, si sistemul reproducator. Folosita in special in boli de piele, probleme ale parului, inflamatii ale gatului, spasme musculare, dureri menstruale, afectiuni oculare, are rol calmant si ajuta la concentrare.

LA indicat in stari de oboseala, afectiuni nervoase, convulsii, sangerari, probleme respiratorii, umflaturi, paralizie.

SI  folosita in dezechilibrul glandelor, nevralgii si dereglari nervoase, imunitate scazuta.

Mai jos gasiti o serie de recomandari muzicale, in functie de starile pe care doriti sa le tratati:

Pentru relaxare: Claude Debussy – Sonata pentru pian si harpa; Piotr Ilici Ceaikovsky – Uvertura operei “Frumoasa din padurea adormita”; Nicolo Paganini – Concert nr. 4 in Re Minor; Frédéric Chopin – Nocturne

Pentru energizarea organismului: Giuseppe Verdi – Marsul din opera “Aida”; Johann Sebastian Bach – Brandenburgicele

Pentru combaterea oboselii si epuizarii intelectuale:  Johann Sebastian Bach – “Fugile”; Edvard Grieg – “Dimineata”; Bedřich Smetana – Poemul simfonic “Vltva”

Pentru reglarea nivelului tensiunii arteriale: Wolfgang Amadeus Mozart – “Don Juan”, Franz Lizst – “Rapsodie maghiară”.

Pentru calmarea starilor de agitatie: Ludwig van Beethoven – “Oda bucuriei”; Richard Wagner -“Corul pelerinilor”.

Pentru ameliorarea durerilor fizice: Ludwig van Beethoven – „Pastorala“; Maurice Ravel – „Bolero“, Frederick Chopin – “Concert nr. 1 in Mi Minor.”

Pentru liniste interioara: Ludwig van Beethoven – Concertul imperial nr. 5 (Adagio din sonata pentru violoncel si orchestra in sol minor); Franz Schubert – “Rosamunda”‘ “Ave Maria”; Piotr Ilici Ceaikovsky – “Lacul lebedelor”; Robert Schumann – “Reverie”; Wolfgang Amadeus Mozart – Concert nr. 21 pentru pian si orchestra

Pentru tratarea depresiilor:  Antonín Dvořák – “Carnavalul”

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x